Opbouw portret in houtskool

Hier laat ik zien hoe je een portret in houtskool kunt opbouwen. Het is ‘een manier’… net als de wegen naar Rome: er zijn er meer  😉 

In les 4, van de portret-teken-lessenserie,  gaan we beginnen met kijken. Goed realistisch kunnen tekenen staat of valt met hoe goed je kunt kijken.
Waar zijn donkere stukken, de schaduw partijen?
Hier zet ik grof de donkere stukken neer met een kwast en houtskool poeder, maar dat kan ook met een plat stukje houtskool.

Vervolgens veeg ik dat wat meer uit in de vormen die ik wil.En dan, omdat ik toch alvast graag wil zien wat ik wil maken, ga ik wat lijnen gedetailleerder neerzetten.

Werk ‘vrij’. Het hoeft nog niet perfect te zijn.
Je werkt in laagjes en in elke laag kun je weer dingen aanpassen.

Het wordt al echt een beetje wat ik in gedachten had.

Ik verzacht de hardere lijnen door lichtjes te vegen.

Ik ben tevreden over de vormen.
Nu ga ik de donkere stukken invullen.

Ik bouw het portret dus eigenlijk op in laagjes, waardoor ik steeds meer contrast in het donker/licht krijg

Ik geef ook steeds meer vorm aan de strakkere lijnen zoals mond, neus en kaaklijn.

Vervolgens maak ik een paar plekken nog donkerder om meer diepte effect te krijgen (links kaak/hals, rechts haarpartij naast de kaak)
En dan vind ik het zelf wel mooi om het hier niet helemaal af te maken en geef zelfs nog wat vegen en vlekken op het papier.

En zo gaat dat soms 🙂
Ik hoop dat je zin krijgt om zelf ook aan de slag te gaan. Bedenk dat je eerst vooral goed moet kijken, dat helpt. Teken anders een getekend portret na, dat is makkelijker dan een foto of een echt persoon. Je ziet namelijk beter waar er wel en niet getekend is en hoeveel.
Succes en vooral: veel plezier!

Mocht je er niet uitkomen: de lessen hier zijn ook zeer stimulerend, zeker ook omdat je met meerderen bezig bent. Het is dan soms net of je meevaart op de teken-energie die er dan rond hangt. Laat me weten als je interesse hebt, bij voldoende deelname kunnen we een start datum gaan plannen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com