(over mijn) Intimiteit en dromen

 

Ik ben zo onder de indruk van mijn dromen van de afgelopen twee nachten…..! Relaties en intimiteit. Ik schrijf er over omdat je er zelf misschien ook wel wat in herkent. En dan kan het ook heel goed zijn dat er dus iets in je bewustzijn schuift wat bij jou dan ook dingen in beweging zet. (Door de kopjes tussen de tekst kun je misschien ook dingen overslaan die voor jou niet nieuw zijn)

Het was gister nieuwe maan plus een totale zonsverduistering in Amerika. Vaak voel ik voor die tijd wel dingen, energieën en/of thema’s. Maar verbazend genoeg leek ik nu helemaal niets te merken!? Hoewel….. ongeveer een week terug schoof het thema relatie en intimiteit mijn gedachten binnen om daar dan een paar dagen rond te blijven dwalen.

Zoals je begrijpt dat de maan veel invloed heeft op de aarde en op ons (denk aan eb en vloed) zo geeft de nieuwe maan ruimte om aandacht te besteden aan wat diep in je leeft. De maan is niet zichtbaar aan de hemel, geen licht… dus een mooi moment om naar binnen te gaan. De zonsverduistering versterkt het geheel: nog minder licht, nog meer voelen wat van binnen leeft. 
Misschien zou je kunnen zeggen dat de maan je onderbewustzijn en de zon je bovenbewustzijn belicht. (Meer over beide bewustzijnsstaten)
En ik voelde dus he-le-maal niets!
Maar niet is minder waar! Relatie en intimiteit kwam volop terug in mijn dromen!

Over dromen in het algemeen
De één droomt veel de ander zegt nooit te dromen… ik denk dat iedereen droomt, maar dat je om verschillende redenen dromen niet meer herinnert. Het kan zelfs zijn dat je onbewust je droom ervaringen geblokkeerd hebt. Hoe dan ook, als je wel wilt dromen, dromen onthouden, dan kun je dat heel simpel oefenen. Je hoeft er alleen maar vaker aan te denken, bijv. voor het slapen gaan en als je wakker wordt. Probeer ook ’s morgens voor je uit bed gaat je droom ervaringen op te zoeken, je zult merken dat het dan steeds makkelijker gaat. Opschrijven voor je iets anders gaat doen is ook een hele goeie.

Kinga Britschgi

Ik denk dat er verschillende soorten dromen zijn. Veel dromen zijn verwerkingsdromen, je verwerkt op die manier de dingen van het dagelijks leven. We hebben dat nodig om opgeruimd te zijn, de droom helpt je de dingen te kanaliseren. Ook zijn er voorspellende of waarschuwende dromen, vaak herken je die achteraf. Ik denk dat je dergelijke dromen meer kan hebben als je meer ‘getraind’ bent in het dromen, het is namelijk iets ingewikkelder om ze als dusdanig te herkennen. Daarom zeg ik ook dat je die vaak achteraf herkent. Eerst ben je bewust van een bepaalde ervaring in het dagelijks leven en dan leg je de link naar de droom die je daarvoor hebt gehad. Het is dus ook handig als je dromen op schrijft, zeker als je er meer mee wilt doen.
Onder de bovengenoemde dromen zou je ook de ervaringsdromen kunnen plaatsen. Nachtmerries zijn ook vaak van dat kaliber. Je droomt namelijk soms ook om je alvast voor te bereiden op iets wat je in het dagelijks leven gaat ervaren. In je droom krijg je een bepaald ervaring te verwerken waardoor je het beter kan handelen wat je later ‘in het echt’ gaat ervaren.

Dromen zijn een hele sterke manier om je bewustzijn te verruimen. Er zijn ook nog de leer-dromen. Ik heb daar heel erg veel van. Het is dan net of je een soort opleiding krijgt, een opleiding waarin je veel leert over jezelf en het leven. En hoe meer je daar aandacht aan besteedt, hoe makkelijker je ziet waar de droom nou echt over gaat.

Je kunt op internet zoeken naar betekenissen van onderwerpen die voorkomen in je droom, maar beter is nog om voor jezelf af te vragen wat een bepaald onderwerp voor je betekent. Wat betekent b.v. een gebouw voor je, waar denk je aan? Het gaat vaak om de symboliek van dingen en je gevoel weet het eigenlijk wel. We mogen alleen dat gevoel wel wat meer de ruimte geven om het denken wat rust te gunnen. Maar evengoed heb je natuurlijk wel beide nodig. In het begin is het wel handig om naast je eigen interpretatie ook te zoeken naar betekenis en symboliek dat kan helpen. Weet dat je gevoel vaak/soms beter is dan de uitleg op internet, die is soms te kort door de bocht en mist bepaalde contexten. Maar dat moet je voor jezelf maar uitvinden, wat het fijnst is.

Ik en intimiteit
Ik ben al heel lang vrijgezel …geen relaties en intimiteiten die daar bij horen. Ik weet eigenlijk niet zo heel goed waarom dat is. Nou ja….., ik weet het vaak wel maar het zijn denk ik verschillende dingen. De ene keer is het meer dit en de andere keer meer dat. Ik denk dat vele zich wel zullen herkennen in wat ik je nu ga beschrijven.

Het is niet dat ik perse geen relatie wil, ik denk juist dat ik heel fijn een relatie kan hebben. Ik vind mezelf namelijk best goed in communicatie, heb humor en denk dat ik veel kan geven 😉 Ah, en daar hebben we het eerste punt! Geven… ik vermoed dat ik geneigd ben mezelf te verliezen in een relatie. Het is een mooie eigenschap dat je je heel goed kunt verplaatsen in een ander, en dus heel veel rekening houdt met de ander, maar het is ook een grote valkuil! Ik denk dat ik in het verleden me veel heb aangepast aan een ander. Sterker nog: …. best bizar…. maar ik heb het idee dat ik zo afgestemd kan zijn op een ander dat ik soms de gevoelens van een ander (voor mij) oppik en deze ervaar als mijn eigen gevoelens!?! Dit heb ik vooral de laatste keer begrepen, toen het vaag over relatie ging. In mijn hoofd klopte het niet helemaal, maar in mijn lichaam ging elke keer iets ‘aan’. De vraag rees toen al snel: Hoe vaak is me dat in het verleden al overkomen? Is dat altijd zo geweest?  Ik weet het niet, het is een nieuw bewustzijn.

De keer daarvoor, dat is echt onnoemelijk lang geleden, was ik heel gek op een bepaalde persoon en vice versa, maar alleen al bij de gedachte aan een relatie werd ik al duizelig en misselijk. Moet wel gezegd worden dat deze persoon waarschijnlijk ook niet de juiste persoon voor me was, wat ik achteraf begreep. Mijn systeem wat me dus waarschuwde? Of speelde daar iets anders? …angst voor intimiteit?  Ergens voelde het voor mij ook dat ik in een relatie niet meer persoonlijk zou kunnen groeien. En dat zou ik nooit op kunnen geven!

Happy

Dus ik ben heel erg content in mijn vrijgezellen-zijn! Heerlijk doen wat ik te doen heb. Echt hoor! Ik denk zelfs dat ik het alleen-zijn nodig heb om mezelf te kunnen zijn.
Maar ook… Ik weet dat je juist in een relatie ook van elkaar kunt groeien…  (en doe ik soms evengoed, maar waarschijnlijk in mindere mate). Net als dat ik weet dat ik in allerlei fijne lichamelijke dingen beperkt ben. Kanttekening daarbij is dat extase bv. ook gewoon in mezelf alleen te vinden is. Nee, ik heb het niet alleen over seksualiteit! Het is ook het stromen van levens energie wat je in extase kan laten vervoeren. ….hmm bij nader inzien: dat is het waarschijnlijk altijd. 😉

Ook zijn mijn gedachten wel geweest bij mijn vroegere leven. Ik ben daar natuurlijk ook gevormd tot wie ik nu ben, met alle voor- en nadelen.  En ik kan heel goed inkomen met het idee dat daar belemmerende factoren zijn. Ik heb ze met een open-mind aandacht gegeven en het idee dat ik alles wel weer heb kunnen loslaten. Maar we leren ons leven lang, dus als er nog iets te begrijpen valt dan komt dat nog wel.

 
Een ander idee wat me eens voor de voeten kwam is dat je bepaalde dingen doorgeeft in de familie. Ik heb daar niet een goed beeld van hoe dat in mijn familielijn zit, maar als ik naar mijn broers kijk dan zit ik met die gedachten misschien niet zo heel erg mis…. We zijn alle vier nu vrij gezel(lig).
Maar ik weet ook dat het grootser is, het collectief wat nog beschadigd is. Het voordeel voor mij is dat ik regelmatig heel goed zie wat relaties van anderen zijn. Ik vind dat heel mooi en boeiend. Ik kijk graag van boven af naar de dingen, zoals: wat is er nou gaande? Wat gebeurt er nou eigenlijk? En misschien heb ik daardoor de lat ook wel erg hoog liggen, wat relaties betreft voor mij. Who knows?

Dingen zijn niet zomaar, en daarom is het leven zo fantastisch mooi en boeiend!

Maar goed, laatst schoven er dingen in mijn bewustzijn over: het hart, verbindingen ….en toen gingen mijn gedachten ook naar het idee van ‘relatie’. Ik schreef zelfs iets voor mezelf over intimiteit.
Intimiteit heeft wel ergens een lading voor me. Een keer, bij een opstellingsdag (familieopstellingen) kwam er een flink portie verdriet naar de oppervlakte alleen al door te kijken naar een vel papier met het woord ‘intimiteit’.

 

Waar komen bepaalde
dingen vandaan?

Die kennis heb ik nodig om te ordenen.
Dan begrijp ik
…is het gezien
en volgens mij ook opgelost.

 

 

 

Mijn dromen
En dan, terwijl ik denk dat er niets gaande is, mag ik twee nachten dromen (en leren!).
Wat laatst mijn aandacht kreeg, over het hart en verbindingen, krijgt een diepgaand vervolg…

De eerste nacht onthoud ik niet zo veel, maar het voelt dusdanig onrustig dat ik er een beetje wakker van wordt.

Ik ben ergens waar meer mensen aanwezig zijn. Er is een man. We zijn redelijk intiem. Ik weet dat we waarschijnlijk seks gaan hebben. We zoenen en ik vind het helemaal niet fijn, veel te veel speeksel. Ik vraag hem waarom hij met mij wil vrijen. Hij zegt om fysieke redenen, aantrekkingskracht. Het voelt niet dat ik dat fijn vind om te horen, ik vind de hele situatie niet fijn. Ik zit niet echt op de goeie weg door wat ik me laat gebeuren, maar het is al winst dat ik die vraag durfde te stellen.

Na zo’n droom weet ik niet goed wat ik er mee moet, maar zie wel dat het onderwerp ‘intimiteit’ wel nog speelt.
Maar dan de volgende nacht……

Deze nacht was het eerst heel naar. Ik werd ook wakker van mijn pogingen te schreeuwen, geluid te maken. Meerdere keren. Dat geluid maken kostte me veel moeite. Mensen gingen aan me zitten, handen.. mannen.. Ik wilde het echt niet, was volgens mij nog maar een kind…. Het voelde alsof monsters me te pakken namen. De volgende situatie was nog naarder, maar ik weet niet goed meer wat dat was. Ik werd in ieder geval nog meer wakker van mijn schreeuwen, geluid maken. In die half slaap die toen ontstond besefte ik dat, dit misbruik wat ik ervoer, iets ouds was. Ik zag ook oude gangen, hoge gewelven. Iets ouds wat nog in mij zit, wat doorgegeven is…..? Of iets ouds wat collectief is?

Dit beseffen doe ik in mijn ‘wakker zijn’, ben dan in beide werelden tegelijk als het ware.
Het voelt alsof ik iets belangrijks heb beseft. Misschien heb ik eindelijk iets begrepen…want toen kreeg mijn droom een hele andere wending.

Ik hielp mee met de voorbereidingen van een festival. Ik was geliefd, ik voelde me gezien, hoewel ik me niet echt bij anderen voegde. (‘Een oude gedachte/manier? Zorgen dat je nergens bij hoort dan kan het ook geen pijn doen…? Bang voor afwijzing?’ -vult mijn denken nu in-) Iemand kwam met een luxe koek, eigenlijk dacht ik wel dat je er nog niet van mocht eten, maar na aarzelen deden we het toch. Later kreeg ik te horen dat dat inderdaad niet de bedoeling was, maar ik vertelde niet dat hij, die naast me stond, met het idee kwam.
Er kwamen meer mensen, ook veel bekende uit het dagelijks leven. Iemand interviewde me, of vroeg gewoon wat, dat weet ik niet meer. De vraag was met wie ik was. ‘Oh, met die-en-die en nog meer anderen’, was mijn antwoord. Ik besefte dat het voor die ander bijzonder was dat ik al die mensen kende. Maar ik realiseerde me ook dat ik me niet echt met hen verbond, dat ik vooral als een vlinder alleen en overal heen fladderde.
Er waren twee afzonderlijke mannen die allebei geïnteresseerd in me waren. Ik bracht afwisselend tijd door met beide. Beiden hadden wel iets waardoor ik me niet totaal aangetrokken voelde om me helemaal aan hen te geven en daarbij, of juist daarom, fladderde ik geregeld weer ergens anders heen. Op een gegeven moment lag ik samen met één van hen en ik voelde wel iets in mijn onderbuik kriebelen, toch ging ik weer.
Ik moest ook de hele tijd plassen, wat ik overal eerst wel kon doen in bosjes en achter schuurtjes. Later was dat iets lastiger, omdat het drukker werd, toch deed ik het ergens in zicht. Ik voelde die vrijheid wel. Een bekende vrouw kwam bij me en was verbaasd dat ik het zo onopvallend deed, ‘je hoort het niet eens!’.

~ Wauw ~

Op een gegeven moment was ik met één van die mannen, hij zat op een paard, ik geloof dat ik achter hem zat. Ik zag het paard van boven. Maar toen zag ik dat het geen paard was, maar een Bizon. We moesten met meer mensen een smal paadje van een heuvel af. De bizon draaide voorzichtig de bocht om tussen de mensen om het pad af te gaan, liep nu alleen en volgens mij naast het paadje. Het paadje was stijl en wat glibberig. De meesten vonden het handig om er min of meer glijdend van af te gaan. Ik spoorde iemand/enkelen aan om net als mij, met de hak soort treden in te hakken. Zodat de mensen die na ons kwamen beter konden lopen, want dat glijden zou het op een gegeven moment onbegaanbaar maken. Ik voelde sterk verantwoordelijkheid om het een begaanbaar pad te maken.

 

En dan word ik wakker met een grote ‘Wauw….’ Die bizon vooral! Al die mensen die zo aardig voor me waren, het gevoel dat ik belangrijk was…. Maar ik bemerk ook het besef van het rond fladderen, nergens echt mee verbinden. Dat laat me dan weer nadenken over hoe ik door het leven fladder… en misschien toch ergens nog angst heb om me te verbinden…..? Of…. ik hoor rond te fladderen! …anders kan ik mijn ‘ding’ niet doen. We shall see.
En ohh die droom daarvoor… zo naar, zo hard bezig geweest geluid te maken!!
Maar na die droom kon ik in één keer wel redelijk intiem met die mannen omgaan en vooral heel goed bij mezelf blijven! En dan mag ik op die bizon rijden en naast hem het pad afdalen…. Whow!

Deze laatste drie zinnen zeggen volgens mij alles.

 

Na woorden
Ik weet dan niet meteen wat die bizon betekent, maar ik voel het wel degelijk. Vaak heb ik dan niet eens de behoefte om het uit te pluizen. Op een ander level weet ik het donders goed.

Voor mij staat de bizon voor kracht, uithoudingsvermogen, brenger van veel goeds. Ik lees dat het oa. ook te maken heeft met het bewandelen van het heilige pad en het eren van verwanten. Ja ik droomde ook over een pad en Ja, in het nare stuk van mijn droom had ik te maken met voorouderlijke verwanten, als je het mij vraagt. Of misschien iets uit een vorig leven… geen idee hoe dat zit. Het plassen staat voor mij voor het ontdoen van oude dingen, emoties (omdat het water is).

Motivatie
Ik wil je zo graag laten weten hoe simpel soms dingen in elkaar zitten en dat we zelf al zoveel toegang tot kennis hebben. Ik was ruim een week geleden alert op wat er van binnen bij me speelde (hart, verbinding, relatie/intimiteit). Vanzelf, als daar de omstandigheden naar zijn, kan ik verder ervaring op doen door mijn dromen. Ik kreeg de kans te begrijpen dat er (voor mijn gevoel) hele nare dingen ten grondslag liggen aan mijn beleving van intimiteit. In mijn droom kreeg ik de kans geluid te geven, te schreeuwen om hulp, te schreeuwen dat ik dit niet wou. Dat wat ik droomde kan precies dat zijn, maar het kan ook een vertaling zijn van hoe ik in het verleden met mezelf ben omgegaan. Geen gehoor geven aan wat je zelf echt wel of niet wilt is ook een soort misbruik… Ja, ik bekijk dingen altijd van meerdere kanten.
Ondertussen vertrouwen hebbende in wat er in mijn bewustzijnslagen aan het verschuiven is.

Wees bewust. Kijk… voel… ik geloof dat alles dan vanzelf wel komt wat je nodig hebt. 😉

22 augustus 2017

Aanvulling
Een dag na het schrijven van hierboven ervoer ik dit:

En wat me vandaag dan weer overkomt is overdonderend mooi en logisch……!

Ik kom vanochtend in een situatie waardoor ik diep geraakt wordt. Ik voel het direct in mijn buik en meteen trek ik een muur op, sluit me af en wil zo gauw mogelijk de winkel uit.

Het gaat over onbegrip, teleurstelling en niet-gezien-voelen.

Bijna thuis besef ik dat ik terug moet, ik twijfel nog even en fiets terug. Mijn doel is vooral communiceren, contact maken. Ik wil namelijk niet dat door dit gebeuren de relatie met de betreffende persoon een deuk krijgt. Ik zie nl. voor me dat ik bv een keer te laat groet o.i.d bij een volgende ontmoeting en dat hij dan denkt dat dit komt door deze ochtend. Ja, wij mensen vullen zo makkelijk dingen in die misschien niet eens waar zijn.

Ik ga heen om uit te leggen wat er in mij gebeurde, mocht hij gemerkt hebben dat ik me afsloot. En onderweg besef ik dat dit met mijn droom te maken heeft….. ik krijg de kans mijn stem te laten horen…. <3

 

We hebben gepraat, het is oké. Op het moment dat hij zei dat hij me zag afsluiten borrelde het onrustige gevoel in mijn buik naar boven als een golf verdriet.

Onderweg naar huis probeerde ik het huilen toe te laten, maar thuis tijdens een gesprek met de mede ervarende (van deze ochtend) kon ik gewoon huilen.

Het gaat er om wat een situatie met je doet. Wat ervaar je en hoe ga je daar mee om? Hoe voelt het? Waarom raakt het je zo, wat triggert je in deze ervaring? …dat is ook waar we over praatte, thuis.

En ik voelde vol dat het zo goed was voor me om terug te gaan en te vertellen wat ik voelde! Net als in de droom: aangeven wat ik wil/voel/vind. Mijn stem laten horen.

Zie hoe het leven je echt laat groeien!? (die dromen en dan dit) Je krijgt echt alle kansen, zeker als je je bewust bent van de dingen.

Ik voel nog wel ergens verdriet alsof een soort dekseltje opengegaan is. Dat gevoel heeft allang niets meer te maken met de feitelijke situatie in de winkel van vanochtend, hoor.

 

Persoon in de winkel….<3 Ik hoop van harte dat jij je ook oké voelt. Ik dank je voor deze ervaring, wat daaronder lag. En dan vooral dat je me zag, dat je dat benoemde Dank dank dank dank <3

 

…ook aan mezelf 😉 …dat ik deed wat het best voor mij was.

 

 

Lezersadvies:
Bedenk, bij wat ik schrijf, dat het dingen zijn die ik ervaar of die door mijn hoofd spoken, er valt geen waarheids-waarde aan te geven. Het is gewoon mijn ding van dat specifieke moment 😉 Ik hoop dat mijn gedachten en mijn ervaringen je inspireren, dat het zo is dat ik net iets zeg waar jij ook wat aan hebt, maar dat je vooral jezelf ook mag delen!. En soms kan het handig zijn om het ‘ene-oog-in-het-andere-weer-uit- principe’ toe te passen: neem tot je wat met je resoneert, laat de rest langs je heen gaan.

4 reacties op (over mijn) Intimiteit en dromen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *