Yoga … en Vastzittende energie

Tijdens het schrijven van het vorige blog kreeg ik de behoefte toch iets meer uit te leggen over mijn yoga ervaring. Je kunt yoga beoefenen om diverse redenen. En als jij yoga beoefent, wat is jouw rede, wat wil jij bereiken? Wat ik kan bedenken is: meer rust en ontspanning in je zijn… een soepeler lijf, of meer verbinding met je lichaam.

In mijn ogen zijn we een heelheid van verschillende elementen: je denken, je lichaam (fysieke voelen), je emoties, je onder bewustzijn en je bovenbewustzijn.

Olga Klimova

Onder- en bovenbewustzijn
Het onderbewustzijn is alles wat je in je draagt wat je hebt vergaard in dit leven. Het zijn dingen waar je vaak geen weet van hebt, ze zijn onbewust aanwezig. Zo kan je gedragspatronen hebben die voort komen uit eerdere ervaringen in je leven, hoe je jezelf hebt aangeleerd om het best te kunnen leven (soms om te over-leven). Ook het gezin waar je uit komt of je ouders zijn bepalend voor onbewust gedrag. Er is niets mis met het onderbewuste, begrijp me niet verkeerd! Het is gewoon dat er veel in je is wat te maken heeft met oorzaak en gevolg. En ik vind het heel boeiend om me bewust te zijn van dergelijke dingen. Het maakt duidelijker wie ik nou eigenlijk ben.

Soms kan onbewust gedrag hinderlijk zijn. Stel dat je vroeger sterk het gevoel had dat je niet goed genoeg was (dat alleen al is weer een onderzoek naar het onderbewuste waard!)… het kan zijn dat je daardoor in je latere leven heel erg prestatie gericht bent geworden (om jezelf te bewijzen dat je wel goed genoeg bent). Hinderlijk in deze kan zijn dat je geen oog hebt voor andere dingen of dat je moeilijk met verlies om kan gaan, of dat je te veeleisend voor jezelf of anderen bent. Of het kan juist zijn dat je je steeds overal ‘niet goed genoeg vindt’, met alle gevolgen van dien. Het bovenbewustzijn zou je kunnen omschrijven als iets wat buiten/boven je is. Je zou het je zielsbewustzijn (waar je intuïtie ook vandaan komt) kunnen noemen, of het goddelijke. Dat bewustzijn belichaamt het groter geheel, ik noem het ook vaak hoger bewustzijn of het universum. Voor mij is het universum iets waarin alles verbonden is met elkaar. De verbinding met mijn ziel geschiedt vooral in dat bovenbewustzijn. Een/mijn ziel wil leren en groeien en heeft ervaringen nodig om dat te doen, daarom leef ik dit boeiende leven 😉 Ik doe zwaar te kort aan het onderwerp door deze zeer korte uitleg, maar goed, je weet het zelf misschien ook wel. En anders kun je altijd op onderzoek uit gaan, daarmee vergroot je ook nog eens dat je dingen tegen gaat komen die je juist nodig hebt, die je verder helpen.

Vijf lichamen
Een aantal jaren geleden begon ik te begrijpen dat ik nog wel iets te halen had uit mijn lichaamsbewustzijn. Ik begreep dat dat deel een beetje een ondergeschoven kindje was.
Stel dat je al je delen op verschillende kaartjes zou schrijven en ze dan in volgorde zou leggen van de mate van aandacht dat ze krijgen. Welke zou bij jou dan bovenaan liggen en welke onderaan?

  • Denken
  • Voelen (emotie)
  • Lichaam
  • Onderbewustzijn
  • Bovenbewustzijn

Om even te illustreren hoe het hoger of boven-bewustzijn kan werken: doordat ik me dat bewust werd (behoefte aan meer aandacht voor het lichaam) maakte ik ruimte (in mijn zijn, mijn energie) om op mijn pad te krijgen wat ik nodig had om daarmee aan de slag te gaan. Ik kreeg ‘zomaar’ van iemand het boekje ‘Bio Energetica’, “…Ik heb hem dubbel en dacht dat jij die misschien wel zou willen”. En dat was precies wat ik nodig had!? Dit boek heeft er voor gezorgd dat ik dagelijks, en soms meerdere keren op een dag, rek en strek oefeningen ging doen om meer verbinding te maken met mijn lichaam. Ik was me namelijk al bewust van het concept ‘vast zittende energie’.

Vast zittende energie

Als je iets ervaart, en met name heftige dingen, dan gebeurt er veel in je energie. En omdat we in dit lichaam wonen manifesteert deze energie zich vooral in het lijf. Vaak proberen we de situatie te ‘overleven’ we doen wat we op dat moment denken dat het best is. Vaak denken we daar niet eens over na, en gebeurt het dus min of meer onbewust. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat veel van die heftige ervaringen te maken hebben met angst en met verdriet. Ik heb het over ‘heftige ervaringen’, je kan dan denken dat je zelf niet zulke ervaringen kent, maar soms zijn de ervaringen heftiger voor je systeem dan je zou denken. Ook benader je nu dingen vanuit je volwassen denken…. Veel ervaringen waren voor het kind, dat je eens was, wel heftig, maar heb je als volwassenen een plekje weten te geven (of weten te bagatelliseren….dat kan ook).

Emotie
Emotie is de motor die dingen in beweging wil zetten. Er is een situatie met veel energie en die moet afgevoerd worden, de energie moet stromen. Emoties zijn een wezenlijke tool die we tot onze beschikking hebben. Het maakt dat onze energiehuishouding in balans blijft. Als je blij bent heb je de neiging om te dansen, springen of te huppelen, dat doen we niet altijd maar we gaan ons wel lichter bewegen, vrijer. En zo gaat de energie ook soepeler door ons systeem. Als je verdriet of boosheid voelt wil je schreeuwen en/of huilen. En hoe vaak doen we dat……??? Die energie van dat verdriet of die boosheid is vaak behoorlijk heftig en we doen er niets mee, niet genoeg…. Ja, we stoppen het weg, onderdrukken het, worden het de baas. En we denken als het genoeg onderdrukt is, wanneer we er geen last meer van hebben, dat we het goed doen….. Waar is die heftige energie gebleven, wat is er mee gebeurt?

by Mehmet Turgut

 

 

Het zal je niet verrassen, maar het is er nog gewoon!
Je hebt niet de kans gehad om die energie te laten stromen. Je hebt niet kunnen doen wat je systeem het liefst wou, wat je nodig had: schreeuwen, huilen krijsen, je lichaam dubbelklappen, over de grond rollen, stampen…..
En je energie is dus vast gaan zitten…..

 

 

 

 

 

 

Energie losmaken.

Ten eerste heb je het bewust-zijn nodig, te weten dat het zo is, dat er dingen vast zitten. Vaak weten we het wel als we verkrampte schouders of nek hebben, we weten wat we nodig hebben (een fijne massage) en we weten ook vaak waar het door komt (gestrest en/of gespannen houding). Maar weten we het ook als we vooral langdurige last hebben van iets in ons lichaam?

Ik denk dat het dan handig is om je bewustzijn te verhogen, open te staan voor ideeën en gedachtes. Want vaak weet je onbewust al wat er eigenlijk aan de hand is. Het lichaam helpt je herinneren dat er iets in je is wat aandacht vraagt. Het is eerst dus zaak bewust te worden. Daarna komen de dingen vaak wel die je nog meer nodig hebt (om beter te begrijpen).

Ik ben gezegend met een innerlijke drive om heel te worden, om dat te doen waardoor mijn energie voluit mag gaan stromen. Ik denk dat dat voornamelijk komt vanuit mijn hoger bewustzijn. En daarom duurde het even, maar doe ik nu yoga. Omdat dat het op dit moment is waar ik de volgende cruciale stappen in kan maken. Door de yoga werd ik mij bewust dat ik weinig of geen voel-verbinding heb met mijn borst. Ik was daar zonder de opmerking van de yoga docent vast niet opgekomen. Hier dus de waarde van begeleiding krijgen i.p.v. het thuis zelf te doen. Ik ben er, in dit geval door mijn lichaam (arm/schouder) en yoga, achter gekomen dat er energie vast zit in mijn borst. Mijn arm (vorige blog) gaf al een poosje aan dat er iets aan de oppervlakte was gekomen, iets wat aandacht nodig had. Ik denk dat dat gebeurt omdat ik klaar ben om verder te onderzoeken, dat ik weer een stapje verder ben gekomen in mijn bewustzijn, maar dat betekent ook dat ik klaar ben om oude pijn aan te kunnen. Vooral als dingen weggestopt zijn kunnen ze hele monsters worden, je kunt er angst door gaan ontwikkelen. Ik denk vaak dat ik er wel klaar voor ben om dingen te doorleven, maar soms als een deur op een klein kiertje staat, voel ik wel degelijk ook de angst. En dat geeft niet, als je je er maar bewust van bent.

Als je bang bent om te huilen, bang bent om jezelf er in te verliezen, zeg het dan tegen jezelf. Je krijgt namelijk niet meer dan je hebben kan. Je systeem weet wel hoe ver je kan gaan en wat je wel en niet nodig hebt. (over deze laatste twee zinnen valt nog heel veel te zeggen, maar soms vind ik dat ik even kort door de bocht mag)

Ik weet inmiddels dat ik pijn en verdriet vanuit mijn kindertijd/jeugd vast heb zitten. ….ik heb het toen niet kunnen ventileren en dus niet kunnen kanaliseren. Ik heb dat in mijn leven ook heel erg goed een plek kunnen geven, vooral na het ‘ontwaken’ in Rome (blog). Ik zag rode draden, oorzaak en gevolg, en had er vrede mee. Ik begreep het.

Yoga
Mijn denken had het geordend waardoor ik verder kon leven. Het denken is net zo belangrijk als al de andere delen, ieders heeft zijn waardevolle functies. Wanneer ze optimaal samenwerken… phoe dan ben je lekker bezig! 😉
En zo kwam er ruimte voor een ander pad, je zou het zeker ‘verdieping’ kunnen noemen, hoewel het meer voelt als verhoging.
Nu mocht ik aan het hoofdstuk ‘energie’ beginnen. Als kind heb ik het verdriet weg gestopt, en misschien was dat het meest wenselijk voor dat moment, in die situatie. Het gevolg daarvan is dat er gewoon nog energie vast zit in mijn systeem. Mijn hoofd heeft het al benaderd maar het lichaam is daarmee nog niet betrokken. Ik ging wel die oefeningen doen voor mijn lijf, maar had nog niet echt door wat ik daarmee los ging maken. Door die oefeningen kwam er al wel meer beweging in mijn lijf/energie waardoor ik zeg maar klaar werd voor groter werk. Op verschillende manieren bereide ik mezelf dus onbewust voor op yoga. Naast die oefeningen plaats ik op een gegeven moment een blog over de Psoas spier, op een gegeven moment ben ik samen met mensen en heb een gesprek over yoga: “Nee, ik heb ook nog nooit yoga gedaan.”, en binnen een kwartier staat Cathelijn naast me en het is net of ze me opdraagt om yoga te gaan doen. Ze zei waarschijnlijk: “Ga je yoga bij me doen?”, maar ik hoorde toch duidelijk: “Jij gaat yoga bij me doen, he!” Alsof het universum me een opdracht gaf 🙂 …ja, ik ben er klaar voor!

by Karmym

En nu krijg ik geweldige begeleiding om op een dieper niveau contact te maken met mijn lichaam. De sfeer is fantastisch, alles precies goed in balans. En dan gebeurt het een aantal malen dat ik zomaar verdriet voel opkomen tijdens de oefeningen. Dat maakt me blij en verheugd: ik doe dus niet zomaar yoga voor de lol. En dan ga ik echt begrijpen dat ik met deze yoga de vastzittende energie kan benaderen… En ik durf ook gewoon de tranen te laten komen, het mag. En de les na het bewust worden van de energie in mijn borstkas komen weer de tranen na een oefening die met de borstkas te maken had, dit keer mag ik het verdriet zelfs thuis nog voelen. Het krijgt dus steeds meer ruimte.

Ik ging yoga doen om vooral meer verbinding te krijgen met mijn lichaam, maar omdat mijn bewustzijn meer bevatte omtrent het lijf en de energie kan yoga me helpen dingen los te maken. Door nu bewust het lichaam te benaderen kan alles wat vast zit ook echt in beweging komen.
Zie je dat het ook nodig is om je bewust te zijn van dingen? Ik bedoel, ik had yoga kunnen doen omdat ik graag soepel in mijn lijf wil zitten, dan was dat het ook wat zou gebeuren. Maar door bewust te zijn van mijn andere ‘lichamen’ kunnen ze samen komen en op een ander niveau dingen tot stand brengen.

 

 

Ook hier zijn meerdere wegen die naar Rome leiden… Ik heb het hier over wat yoga kan doen met vastzittende energie, omdat dat zo voor mij nu blijkt te werken….

17 april 2017

 

 

 

 

 

Lezersadvies:
Bedenk, bij wat ik schrijf, dat het dingen zijn die ik ervaar of die door mijn hoofd spoken, er valt geen waarheids-waarde aan te geven. Het is gewoon mijn ding van dat specifieke moment ? Ik hoop dat mijn gedachten en mijn ervaringen je inspireren, dat het zo is dat ik net iets zeg waar jij ook wat aan hebt, maar dat je vooral jezelf ook mag delen!. Je bent het waard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *