Wat gebeurt hier eigenlijk….?

Ik kan me voorstellen dat je niet precies weet wat ik hier doe, zo met mijn tekenpraktijk. Er gebeuren soms zulke mooie dingen dat ik wel eens gedacht heb: dat zouden meer mensen moeten weten!

En dan gaat het me echt niet om meer cursisten te werven!!!
Want wat ik je echt wil geven, echt heel erg graag(!), is dat je gaat voelen en beseffen dat je al zo’n prachtig mens bent en dat je alles zelf al in je hebt om een vol en rijk leven te leven… Het is soms lastig, ingewikkeld zelfs, maar het kan!
Wat heb je daarvoor nodig? Nou, ik denk vooral contact met jezelf. Het gaat hier met name om bewust-zijn. En wat blijkt!?! Laat tekenen, of jezelf op een andere manier (beeldend) uiten, nou precies daarin voorzien. Wat je tekent ben je zelf. Het woord ‘tekenen’ mag je ruim lezen, het gaat om ‘iets vorm geven’ (kleuren, beeldhouwen, etc. ). Tekenen , of het nou het kleuren van een kleurplaat is of een realistisch portret maken, zorgt dat je verbinding maakt met delen in jezelf. Als je nou eens aan jezelf denkt als iemand met vier ‘lichamen’….. het denken; het voelen (gevoelens, emoties); fysieke lichaam en je hoger bewustzijn (je zou dit ook ziel kunnen noemen) Welk deel is bij jou het meest op de voorgrond? Welke het minst? Ik denk dat wanneer die vier delen meer aandacht krijgen (lees: er bewust van zijn), meer elkaar mogen afwisselen of samenwerken, dat je dan veel meer in balans bent. En balans voelt heel fijn! Ja ik ben een weegschaal, ik hou van harmonie 😉

Ik heb het net over die vier lichamen, maar eigenlijk zou je in het kader van ‘bewust-zijn’ er een element aan toe kunnen voegen. Ik zet ‘m niet in het rijtje omdat ik het niet echt als een lichaam zie, maar hij heeft wel degelijk een grote rol in de persoon die je bent. Ik heb het hier over je ‘onder-bewustzijn’. Dat zijn alle dingen die zich in jezelf afspelen waar je geen weet van hebt, ze komen voort uit ervaringen die je opgedaan hebt in het verleden. Het maakt dat je op een bepaalde manier reageert op iets. Via dromen kunnen er soms dingen vanuit het onderbewuste naar het bewuste verplaatst worden. Vaak heb je (nog) geen idee wat je droom betekent, maar veelal zit er een boodschap in. De kunst is om beelden en gevoelens te vertalen zodat het duidelijk voor je wordt.

Tekenen kan dat effect ook hebben. Laat ik je een voorbeeld geven van een tekenles van laatst.
Ik heb een opdracht die begint als een speeltuin: plak en geef kleur op een vrije ongedwongen manier: het hoeft (eerst) nog niets te worden. Nr. 1 (voor het gemak en de privacy laat ik namen even achterwege) voelt al vrij vlot weerstand opkomen en kan dat uiten via tranen en woorden. Deze persoon is zich meteen al bewust van het geen zich hier afspeelt. Nr. 2 voelt vooral frustratie. En ik heb het gevoel dat ik diegene niet kan bereiken, want inmiddels zijn de woorden ‘los laten’ en ‘controle willen hebben’ al genoemd. Ik weet niet of deze persoon de boodschap nu kan horen voor het zien van het proces wat in deze persoon zich aan het openbaren is. (oh, en wat was ik trots op deze persoon toen deze de les daarop enorm aan het ‘spelen’ geslagen is. Ja, en met een opperbest humeur!) En dan is daar nr. 3, de hele les lekker bezig geweest. Na de les, de evaluatie,  voelt ze de vrijheid om haar tranen te laten stromen om het besef dat ze wel lekker gewerkt heeft, maar dat ze niet heeft gespeeld in de speeltuin. Ze was namelijk meteen al bezig met iets neerzetten. Als zulke dingen met je gebeuren, dat je duidelijk voelt dat er iets geraakt wordt, dan kun je dat onderzoeken. Soms is het genoeg om te beseffen dat ‘vrij spelen’, of loslaten, moeilijk voor je is. Je kan ook verder gaan door jezelf af te vragen waarom het zo moeilijk voor je is, en wanneer loop je tegen zulke dingen aan? Wat heb je nodig om vrijer te kunnen bewegen, vrijer te zijn?  En zo kun je nog meer en verder onderzoeken. Je snapt dat je hierdoor veel bewuster wordt van hoe je in elkaar steekt en wat je belemmerende factoren kunnen zijn. Maar ook kun je ontdekken waar je kracht ligt. Het was een ‘gewone les’ zonder vooropgezet plan om de diepte in te gaan, en toch gebeurt dat soms. Ik zeg soms, maar er gebeurt altijd van alles. We zijn er niet altijd bewust mee bezig, maar reken maar dat er onbewust van alles gebeurt wat weer invloed heeft op je ‘zijn’. Niet alles hoeft altijd benoemd te worden om aandacht te krijgen. En mijn lessen zijn niet direct een vorm van therapie, het is iets wat van binnen helend (therapeutisch) aan kan voelen. De lessen zijn altijd bedoelt om lekker bezig te zijn, want dit is ook al helend. Onbewust, of bewust,  ben je ruimte aan het geven aan delen in jezelf die niet altijd de gelegenheid hebben er te mogen zijn. Hoe vaak zijn we op een dag niet bezig met hoofd-zaken? Soms zijn de lessen gericht op technische zaken, hoe doe je iets, een andere keer is het experimenteren of een mooi kleurig werk maken. Dit is ook afhankelijk van wat voor soort lessenserie het is.
In de les van vanochtend was het vandaag vooral heel veel lachen en heel erg lekker bezig zijn. Andere keren worden er soms hele persoonlijke dingen gedeeld. Het samen-zijn van de groep werkt hier ook al erg helend. Toch het ‘delen’ weer hè!? 😉

Om lekker bezig te zijn hoef je niet de deur uit, je hoeft niet perse naar een tekenpraktijk. Je kunt zelf ook aan de slag. Weet je dat ‘gewoon’ een kleurplaat kleuren ook heel erg fijn, gezond/helend is? Als je iets gaat doen, probeer je dan te richten op de ervaring: hoe voelt het om te doen? We zijn vaak zo geneigd om resultaat gericht bezig te zijn, maar dat ontneemt je het plezier van het beleven. Dat is net als met een doel stellen. Je kent het toch wel: het gaat om de weg er naar toe?!! Dat is dus net als met tekenen: het gaat om het proces, het voelen. Hoe meer je daarvan bewust bent en toe kan passen hoe meer je hoger bewustzijn ruimte krijgt…… En dat ‘lichaam’ kan heel erg helpend zijn 😉

Nou moet ik wel zeggen, dat het samen beleven wel een krachtige factor is. Energie kan zijn werk dan merkbaar doen,  plus je hebt een stok achter de deur. Deze aspect kun je toevoegen door het samen met iemand te gaan doen.

Ik wens je vooral veel plezier 😉

Dit bericht is geplaatst in Berichten. Bookmark de permalink.

Een reactie op Wat gebeurt hier eigenlijk….?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.