Psoas, de spier van de ziel

Ik was me er tot op heden niet van bewust, van deze ‘spier van de ziel’. Misschien is het jou wel bekend als je bv aan yoga doet.

Vandaag kwam ik informatie tegen over de psoas spier. En het is echt de moeite waard van het weten! En nee, je hoeft er echt niet spiritueel voor te zijn, het is gewoon een belangrijke spier. Misschien heb jij wel last van dingen die daaruit voortkomen. Met dit schrijven wil ik je iets onder de aandacht brengen, het is geen volledige informatie. Je mag zelf verder op onderzoek gaan.

Bekijk het op jouw manier: puur om het lichamelijke, of ook om de waarde die de Chinese cultuur er aan geeft, ‘de spier van de ziel’. Dat is wellicht omdat deze spier zoveel opslaat en spieren die los en soepel zijn laten energie doorstromen.

Ik heb al langer geleden de voordelen ontdekt, in mijn hele-zijn, van bewust te zijn van mijn lichaam. Ik schreef o.a. dit eens. Het lichaam geeft immers signalen af als er iets niet in balans is (lichamelijk en emotioneel). Door regelmatig wat rek en strek oefeningen te doen voel ik hoe mijn energie er beter door stroomt. Ik heb daardoor beter contact met mijn lichaam gekregen. Ook heb ik kennis van het feit dat je lichaam (heftige, traumatische) ervaringen kan opslaan in je lichaam. Het zet de energie soms vast. Door aandacht te besteden aan dat lichaam en de punten waar het vast zit kun je dingen weer in beweging zetten. Zelfs het verwerken en loslaten van oude pijn.

psoas1
De psoas is een spiergroep die je bovenlichaam met je benen verbindt

En nu lees ik dat juist deze spiergroep, de psoas, heel belangrijk is in de bovengenoemde processen. Het is vooral de spier die reageert als er ‘gevaar dreigt’. In een onveilige situatie spannen deze spieren zich aan, klaar om te vluchten. Dat is handig, zeker als je je ook echt beter uit de voeten kunt maken. Mocht het gevaar dusdanig groot zijn en je kunt niet vluchten, dan zou het instinct kunnen zijn je op te rollen tot een balletje om zo je kwetsbare organen te beschermen. Ook dan zijn het de psoas spieren die zich aanspannen. Maar ze spannen zich ook aan als je bv. negativiteit over je heen krijgt. Ik las dat er veel mensen chronisch last hebben van aangespannen psoas en dat is niet zo verwonderlijk in deze vaak stressvolle maatschappij. Daarnaast kan deze spier ook uit balans raken als je bijvoorbeeld veel zit. Het lichaam wordt eenzijdig belast. Problemen die fysiek ontstaan komen voort uit een te strakke of een te slappe psoas. Rugpijn en pijn in de heupen zouden wel eens te maken kunnen hebben met onbalans in deze belangrijke spiergroep.

psoas

Ik bekijk mijn holle rug nu ook even met een andere invalshoek.

Je kunt heel makkelijk meer informatie vinden op internet, ook op Youtube. Ga op onderzoek uit als het je aanspreekt. Ook (Rebalance) massage zou je daar heel goed mee kunnen helpen. Bijvoorbeeld in Dalfsen bij Studio Essence.

Ik hoop dat het waardevol voor je was. En mocht je er iets mee gaan doen en vorderingen maken. Ik zou het graag van je willen horen.

One Response to Psoas, de spier van de ziel

  1. Marloes says:

    Wauw, de aangewezen plek is precies waar ik last heb in stress-situaties of als ik iets emotioneels heb meegemaakt.
    Heel herkenbaar. & fijn artikel om te lezen, dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *